Vilka är de viktigaste delarna av ett företagslarm?

Vilka är de viktigaste delarna av ett företagslarm?

”Ett larm för företaget, givetvis”. Visst, men vad består det egentligen av? Idag är det inte bara inbrottslarm som säljs till företag som vill bättra på säkerheten. Många paket idag är uppbyggda kring ett trådbundet inbrottslarm och en lösning för kamerabevakning. Vidare är det inte ovanligt att installera ett överfallslarm och driftlarm, till exempel.

Inbrottslarm

Kanske den mest grundläggande delen i ett företagslarm. Normalt är det kopplat till en larmcentral som kan bedöma situationen och skicka väktare eller blåljus om så krävs. Hur larmet utlöses varierar, beroende på vilken nivå av säkerhet du vill ha. Många väljer till exempel att placera magnetkontakter vid fönster och alternativa utgångar för att larmet ska utlösas om dessa bryts upp. Det är långt ifrån alla rån som sker genom huvudentrén.

Det kan även utlösas av till exempel fotodetektorer, rörelsedetektorer eller rörelsedetektorer i en kamera.

Kamerabevakning

Kamerabevakning är ett kraftfullt verktyg när det gäller säkerhet, och en vanlig och viktig del i ett gott företagslarm. Många väljer att investera i en god övervakningslösning med kameror som levererar bilder i HD. Det skyddar inte bara mot inbrott, utan kan även hjälpa vid stöld och skadegörelse. Bara blotta åsynen av en strategiskt placerad kamera kan skrämma bort ovälkomna gäster. Även om gärningsmännen är markerade, är det fortfarande viktigt material som filmas om ett brott skulle ske, givetvis.

Kamerabevakning kommer med fler fördelar för företagare. Till exempel kan man hålla ett öga på kundflödet och jämföra det över olika dagar, veckor och timmar på dagarna. En del väljer också att installera en så kallad ”svinnkamera”. Stora summor pengar försvinner varje år från svenska företag, utan att någon vet vart de tar vägen. Möjligen kan en svinnkamera motverka detta.

Överfallslarm

Allt fler företagare väljer att installera överfallslarm, främst för att ge de anställda en ökad känsla av trygghet på jobbet. Det här är vanligt om man har en butik med värdefulla (och kanske små) produkter, så som en smyckes- eller klockbutik, till exempel. Skulle något ske kan den anställda trycka på en knapp, varpå väktare och polis omedelbart får information om vad som sker.

Exakt vad ett företagslarm bör bestå av varierar, bland annat beroende på bransch och läge. Dessa tre är dock bland de vanligaste komponenterna.