Vad kostar det att få en pianoflytt?

Vad kostar det att få en pianoflytt?

Att lyfta ett piano är både svårt och tungt. Med okunskap, slarv eller för stort självförtroende kan både muskler och leder ta stryk. Är det ett större och tyngre piano bör istället ett företag anlitas för lyftet. Men vad kostar det? En flyttfirma i Stockholm anger att priset avgörs av tre faktorer. Kostnaden är från 1200 kr – men kan bli betydligt högre.

  1. Från och till adress

Behöver du hjälp med en pianoflytt bara mellan olika rum eller våningar? Det tar betydligt kortare tid mot att flytta det till en ny adress. Av den anledningen vill flyttfirman ha information om mellan vilka adresser som flytten ska gå. Är det inom samma område i Stockholm eller till en annan stad? Det finns även flyttfirmor som har fast pris inom en viss stad.

  1. Antal trappor

Det blir billigare om pianot står på bottenvåningen och sedan ska in på bottenvåningen på den nya adressen. Pianoflyttar är generellt svåra och ska man sedan även bära det i en trappa ökar kostnaden. Finns det däremot en hiss som pianot går in i underlättas flytten betydligt.

  1. Rätt till RUT?

RUT-avdraget gäller enbart för privatpersoner. Ett företag som beställer en pianoflytt kan därmed inte få någon skattereduktion. För privatpersoner gäller att reduktion får genomföras på totalt 50 000 kr inklusive ROT-avdrag som skett samma år.

Har du exempelvis genomfört en stor renovering under året kanske du inte längre har någon reduktion att använda. Här får man däremot komma ihåg att varje vuxen person i ett hushåll har rätt till samma summa för skattereduktion.

Värt att jämföra priser

Eftersom flyttfirmor har olika priser på tunga lyft är det alltid värt att jämföra offerter från ett par företag innan man bestämmer sig. Det vanligaste är att de ger en kostnadsfri besiktning av objektet för att sedan ge en offert. Det är överlag svårt att göra en helhetsbedömning av svårighetsgraden förrän man besiktat både pianot och den väg som den ska tas ut ur byggnaden. I vissa fall krävs till och med att man monterar ner delar av det.

De flesta flyttfirmor erbjuder så kallade ”tunga lyft” men i exempelvis just Stockholm finns även företag som enbart hjälper kunder med tunga lyft och därmed inte erbjuder övrig flytthjälp.

Du kan hitta mer information kring just flytt av piano på www.pianoflyttstockholm.com.