Daniel Mühlbach är e-butiken Footways grundare och VD och har 17 års erfarenhet av försäljning av konsumentprodukter via nätet. På bara några år byggde han upp ett bolag från grunden till ett varumärke som idag är bland de ledande försäljarna av skor på internet på den svenska marknaden med en omsättning på 250 miljoner kronor. Efter att år 2014 ha köpt upp konkurrenten Brandos är Daniel även VD för det bolaget och sitter alltså numera på två av den svenska marknadens hetaste varumärken. Han anses vara en av svensk e-handels stora pionjärer och sitter också i styrelsen för två andra bolag som drar nytta av hans kunnande och det Daniel inte vet om e-handel är förmodligen inte värt att veta. Här finns en förteckning över Daniel Mühlbachs verksamheter och uppdrag
I en intervju med Dagens Industri i maj 2015 berättar Daniel Mühlbach om hur Footway istället för att se de paket som returneras av kunderna som en kostnad för företaget ser dessa returer som en möjlighet att driva sin försäljning. Daniel menar returerna förvisso är en utmaning för företaget men samtidigt en möjlighet att påvisa hur friktionsfritt det är att handla på nätet och returnera produkter som inte passar. Han menar också att en bidragande orsak till att försäljningen på nätet ökar är att kunderna blir allt mer vana att returnera varor och förväntar sig att det ska gå smidigt till. Vissa nätbutiker, däribland Footway, skickar numera alltid med en retursedel i varje paket för att underlätta om kunden önskar returnera en vara. Idag förväntar sig dessutom kunderna att returerna ska vara kostnadsfria och returhanteringen är lika viktig som kort leveranstid.
Snabba och korrekta leveranser ger lägre andel returer
På Footway ser man logistiken som kärnan i verksamheten och ser till att ha alla produkter som säljs i e-butiken i lager för att kunna garantera korta leveranstider. Daniel menar att det är viktigt att se helheten och att ha en väl fungerande logistik där även returkedjan är inkluderad, då man i annat fall tvingas sätta fokus på logistiska problem istället för att utveckla företaget. En dåligt fungerande logistik har en negativ inverkan på företaget som helhet och kunder som är missnöjda med den initiala leveransen kommer med större sannolikhet skicka tillbaka produkter. Ett sätt att minska returandelen är att ta bort produkter som ofta skickas tillbaka men en förmodligen ännu effektivare metod är att hålla kunden nöjd genom att säkerställa att logistiken fungerar bra så kunden snabbt får rätt varor.