Så tänker tjuven

Du som vill skydda dig själv, din familj och dina ägodelar från något så tråkigt som ett inbrott, gör väl i att tänka som tjuven – på så sätt kan du gardera dig med kunskapen, förutse hens rörelser och ta respektive åtgärder. Att lämna TV:n eller radion på, be grannen se över huset eller sköta rabatten när du är på semester är välkända knep, men i dagsläget blir tjuven inte så lätt avskräckt av detta längre. Vill hen in så kommer hen att försöka. Det finns dock ett par saker du kan och bör göra.

Belysning: skräm iväg ogärningsmannen

Tjuven kommer att undersöka läget innan hen försöker bryta sig in. Hen vill åt dina ägodelar, men helst utan att bli upptäckt. Finns det avskräckande faktorer som hund, larm, fasadbelysning, eller säkerhetsklassade dörrar och fönster, kommer tjuven troligen att gå vidare till nästa hus i stället. Är det mörkt och instängt runt ditt hus gör du därför väl i att fixa ordentlig utomhusbelysning. Fördelen med detta är att, förutom det faktum att kraftig belysning kan skrämma bort tjuvar, du även skapar en hemtrevlig och välkomnande omgivning för dina släktingar och vänner. På så sätt bjuder du in rätt personer och skrämmer bort objudna gäster utan att själv säga ett enda ord.

Så fixar du utomhusbelysningen

Det finns mycket att välja på, så du kan sätta din personliga prägel på huset genom att lysa upp din omgivning. Överväg följande alternativ:

  1. Vägglampor
  2. Vägglyktor
  3. Lyktstolpar
  4. Pollare
  5. Uplights
  6. Downlights
  7. Strålkastare
  8. Decklights
  9. Belysningssystem

Tänk på din inredning – vilken sorts belysning kommer att göra mest nytta samt passa in bäst? Kanske du kan kombinera flera olika typer av lampor? Ett par vägglyktor bredvid dörren, spotlights längs vägen och kanske ett par lyktstolpar strategiskt placerade i trädgården ger dig den belysning du behöver, för att ha koll över din omgivning samt röra dig fritt i mörkret, utan att beröva natten dess magi. Det gäller att planera placeringen ordentligt så att du vid inköp vet exakt vad du ska ha och var det ska stå. På så sätt förskönar du din bostad, samtidigt som du förser din familj och dina ägodelar med det skydd de behöver och förtjänar.