Stövelns plats i modevärlden

Stöveln är ett plagg som historiskt sätt har använts både i praktiska och estetiska syften. Till exempel har militären genom den moderna historien ofta använt sig av stövlar, men de har också haft en betydande inverkan på modevärlden.Vi tittar på djupet i skovärlden för att hitta hur man burit stövlar och var trendsättare vunnit inspiration. Nu för tiden finns ett flertal stilar och den som vill hitta unika varianter behöver inte ha svårigheter.

1600 – 1800-talet
På den här tiden var stöveln i huvudsak ett plagg avsett för männen. De ingick mer ofta än inte i militära uniformer, och i krigstider blev det samtidigt trendigt att bära stövlar. Kvinnorna hade på den här tiden väldigt långa kjolar, något som gjorde att stövlarna inte fyllde något syfte ur ett modeperspektiv.

1920-talet
Under det här årtiondet blev kvinnornas kjolar kortare, något som medförde att stövlar blev populärt även i den kvinnliga modevärlden. Samtidigt slutade män att använde plagget eftersom bland annat ridstövlar ersattes med vanliga skor i samband med att hästarna ersattes av bilar. Inom det militära började stövlarna till viss del att ersättas av kängor.

1960-talet
Det här årtiondet blev kjolarna åter kortare med konsekvensen att stövlarna återigen ansågs vara en del av modet. I slutet av årtiondet lanserades seglarstöveln – en stövel som var väldigt trendig och moderiktigt för främst ungdomar att bära.

1970-talet
På 1970-talet var knähöga stövlar mycket populärt, Ofta var de bruna och hade en rundad tå. Vissa stövlar hade dessutom en platåsula och användes i hög utsträckning även av männen.

1980-talet
Stövlar var ikoniskt för 80-talets dammode. Nytt för årtiondet var lågklackade stövlar med en mycket tunn sula och spetsig tå.

1990-talet
Under 90-talet skedde det riktiga genombrottet för svarta läderstövlar. De här stövlarna var ofta knähöga, dock försvann de spetsiga tår som var norm under 80-talet.

2000-talet
Under 2000-talet blev gummistöveln återigen populär. Nu blev mönstrade gummistövlar, gummistövlar med snörning och i olika färger allt mer populärt. Populära kändisprofiler och programledare uppträdde ofta bärandes färgstarka gummistövlar.

Stövlar till bra pris

Vill man köpa skor och stövlar finns det åtskilliga forum att besöka. Ehandeln har inneburit att man kan handla från ett sortiment vida större än det i stadens affärsområden. Footway är en av de som varje år skor tusentals invånare och en rabattkod eller realapp kan innebära att man hittar det man vill ha direkt. Via rabattkodfootway.se kan du enkelt se vad som finns till rimliga summor!