Orsaker bakom tunnhårighet

Ärftligt håravfall är den vanligaste typen av håravfall hos både män och kvinnor. Ärftligt håravfall drabbar bara övre delen av huvudet. Orsaken till håravfallet sitter i själva hårsäcken. Manligt ärftligt håravfall är mycket vanligt förekommande och i 50-årsåldern är de flesta män mer eller mindre tunnhåriga. Tunnhårigheten beror oftast på att hårfästet kryper uppåt samtidigt som den kala fläcken på hjässan ökar. Det finns produkter som minskar håravfallet och man kan även behandla detta med hårlaser eller hårtransplantation.

 
Diffust håravfall kan uppstå vid vissa läkemedelsbehandlingar, B-vitaminbrist och järnbrist, stress, dålig blodcirkulation, graviditet, ämnesomsättningsrubbningar men även av orsaker som är okända för oss. Ofta går detta över när man t ex slutar med ett visst läkemedel eller tillför B-vitamin men ibland kan behandling med hårlaser också vara ett bra alternativ.

 

Behandlingar för tunnhårighet

Hårtransplantation är en metod som fungerar bra för ärftligt håravfall eftersom man då oftast bara förlorar hår på hjässan, medan håret i nacken och på sidorna fortsätter att växa.  En transplantation ger resultat för hela livet eftersom transplanterat hår bevisligen fortsätter att växa.

 
Transplantationen går till så att man tar hår från nacken och sätter det på kala och glesa områden.  Man kan dock inte bygga upp några nya hårsäckar utan man kan endast flytta runt de som finns kvar. Det innebär att om man redan tappat för mycket hår så kommer det inte finnas tillräckligt med hår för att täcka upp alla kala ytor och det är därför att rekommendera att behandla med läkemedel i ett tidigt stadium av håravfall. Transplantationen gör inte ont utan utförs med lokalbedövning och man kan gå hem som vanligt efteråt. Håret växer sedan ut efter några veckor.

 

Toppik

Det finns preparat som hjälper det estetiska snabbt och bland dessa har Toppik blivit utnämnt och känt för sin effektivitet. Genom en smart funktion döljs fläckar och håret ser tjockare och fylligare ut.Se hemsida för mer information om preparat för tunnhåriga.

 
Hårlaser är en väldigt effektiv behandlingsmetod mot håravfall, främst för de som befinner sig i ett tidigt skede av håravfall. Anledningen är att metoden fungerar bäst när man fortfarande har tillräckligt med egna hårsäckar som kan rehabiliteras. Ju tidigare problemen åtgärdas, desto bättre resultat. Vid laserbehandling av hår använder man sig av en medicinsk mjuklaser som ger en biologisk stimulering av hårbottens celler. Hårlaser är en väl fungerande behandling mot håravfall för både män och kvinnor.

 

Effekten av behandlingen är att håravfallet minskar och att man oftast helt slutar att tappa hår. Laser främjar också blodtillförseln till hårbotten och håret blir därmed starkare, porösare och mer motståndskraftigt mot slitage och nedbrytning. Det finns inga biverkningar med laserbehandling, vilket är en viktig och mycket positiv aspekt av behandlingsformen. Behandlingen känns inte och medför heller inget obehag för kunden.

 
Under de första veckorna ger man täta behandlingar för att få igång stimuleringen och man brukar kunna se märkbara resultat inom 3-9 månader. Att behandla med hårlaser kräver att man fortsätter med behandlingen under en längre tid. Idag finns det även speciellt framtagna laserhjälmar som man kan använda själv i hemmet, något som många tycker är skönt eftersom man då slipper besöka kliniken för varje behandling. Givetvis gör man hela tiden kontinuerliga kontroller och uppföljning från klinikens sida för att säkra att behandlingen går rätt till.