Prova öl hemma, virtuellt eller professionellt

Vill du gå en ölprovning eller kanske prova öl från hemmets trygga vrå? Allra helst bör du såklart inte utföra denna aktivitet helt på egen hand – delat glädje är som bekant dubbel glädje. Därför bör du förstås försöka dra ihop ditt kompisgäng och testa olika sorters öl tillsammans med polarna!

Det finns dock flera olika vägar som leder till detta slutmål. Du kan nämligen prova öl på flera olika sätt, närmare bestämt genom att:

  • besöka en fysisk ölprovning
  • deltaga i en virtuell dito
  • arrangera en egen provning därhemma.

Därmed kan du välja det sätt som passar just dig och dina vänner allra bäst!

Grundpremisserna för att prova öl på ett lyckat sätt

Så hur gör man då för att genomföra en lyckad ölprovning, kanske du undrar? Grundpremisserna för att prova öl i hemmet skiljer sig egentligen inte nämnvärt åt från de för det mer professionella och uppstyrda sättet. Först och främst behöver du ju välja de rätta ölerna. Dessutom bör du ha en uppfattning om i vilken ordning dessa ska provas.

Dessutom är det viktigt att du använder rätt sorts glas för ändamålet. Tulpanformade glas är att föredra när du dricker belgiska ölsorter, IPA och liknande. Glöm inte heller snacksen!

Vilka öl ska jag prova?

Så vilka öl ska du då prova? Detta är den logiska följdfrågan. Detta är förstås helt och hållet upp till dig och det finns inga rätt eller fel. Däremot kan det vara värt att börja lite lättare och gradvis jobba dig uppåt till lite tyngre ölsorter. Dessutom bör du ha i åtanke att alla som deltar i din provning bör ha åldern inne och dricka på ett ansvarsfullt sätt.

Du kan välja ordningen på flera olika sätt. Två faktorer som vanligtvis vägs in i beslutet är smakintensiteten och alkoholhalten. Därför bör du alltså börja med de sorter som har en lite lägre alkoholhalt och en lite mindre intensiv smak. Börja med ljusare öler och jobba dig vidare mot de mörkade. På så vis får du och dina vänner förhoppningsvis ut så mycket som möjligt av den trevliga upplevelsen!