Hur går ett test till?

Hur går ett test till?

Det är snabbt och enkelt att testa sig för klamydia. Ofta får man lämna ett urinprov. Då är det viktigt att du inte kissat på minst två timmar innan du testar dig. Ibland händer det att tjejer får lämna ett prov från slidan. Ett sådant test kan du enkelt göra själv antingen hemma eller inne på vårdcentralens toalett. Du får en speciell provtagningspinne som ser ut som en lång tops som försiktigt förs upp i slidan eller längst ut i analöppningen. Det låter kanske inte så trevligt men faktum är att det går väldigt fort och känns knappt. 

Hur får man svar från ett test?

De flesta prover går snabbt att få svar på. Klamydiatest brukar ta max en vecka. Du måste tala om för vårdmottagningen hur du vill ha dina provresultat. Du kan antingen komma och hämta dem själv eller ladda ner dem från internet. Vissa vårdcentraler skickar också provsvaren med vanlig post. Det är alltid förenat med en viss oro att vänta på provsvar, det är en helt naturlig reaktion och ingenting man kan förhindra. Det bästa du kan göra är att prata med dina vänner och förklara att du har gjort ett test. 

Vad kostar test? 

Klamydiatest är gratis att göra. Klamydia ingår nämligen i smittskyddslagen tillsammans med några andra sjukdomar som gonorré och HIV. Ska du göra ett test för en könssjukdom som inte ingår i smittskyddslagen så kan du behöva betala för att göra testet, kostnaden skiljer sig åt beroende på var du bor och vilken sjukdom det rör sig om. Man kan också göra test för flera olika könssjukdomar samtidigt, då räcker det med att en av dem ingår i lagen om smittskydd för att man inte ska behöva betala. I vilket fall som helst brukar det inte vara speciellt dyrt att göra test för könssjukdomar. 

Hur beställer jag ett test? 

Det finns landsting som erbjuder gratis test för till exempel klamydia. Både provtagningen och själva behandlingen är gratis. Man kan enkelt fylla i ett formulär på landstingets hemsida och beställa ett test. Testet är personligt och kopplat till dina personuppgifter, det vill säga du måste uppge ditt personnummer och testet skickas alltid till den adress du är folkbokförd på. Sådana test som man gör hemma brukar kallas för självtest. När du får testet så medföljer alltid instruktioner om hur du ska göra och sedan skickas provet i en förfrankerat kuvert till ett laboratorium.