E-handeln ökar – även inom smörgåstårtor

Att E-handeln ökar år efter år är inget som förvånar många längre. E-butikerna tar kunder från de fysiska butikerna inom de flesta branscher. Det gäller nu även livsmedelsbranschen och inom tårtor och bakverk.

Bor du på Kungsholmen och vill köpa en smörgåstårta är chansen mycket stor att du googlar efter ett företag i området som tillverkar dessa varpå du åker dit och hämtar den. Ett alternativ är att du kontaktar ett cateringföretag inom smörgåstårtor vid Kungsholmen som kan ordna detta. Samma sak gäller om du bor i Solna, Alby osv. De allra flesta utgår från att lokala företag behöver kontaktas eftersom leveransen då blir enklast. Men även inom tårtor och andra bakverk ökar E-handeln och med digitala lösningar öppnar sig även nya möjligheter. Ett flertal butiker erbjuder beställning av smörgåstårta via deras hemsida men detta utan leverans. Däremot har alternativet med leverans nu ökat i Stockholmsregionen vilket gör att även smörgåstårtor kan beställas via ”E-handel”

Smörgåstårtor för varje fokus

En trend är exempelvis att tårtorna byggs ihop helt individuellt online efter kundens önskemål. Detta i likhet med hur det idag går att skapa egen müsli genom att välja exakt hur många gram olika nötter, gryn och frukter det ska vara i denna. Just individanpassning efterfrågas inom många branscher vilket även syns inom bakverken. Än så länge är det däremot inte alla som erbjuder hemkörning i direkt anslutning till beställning. Det är däremot något som växer. Flera företag i Stockholm har tjänsten som innebär att man får betala per kilometer från företaget som smörgåstårtan ska levereras. Därmed kan man direkt vid beställning se exakt vad det kommer att kosta med frakten. Dessa har nästan alltid fri frakt inom ett visst område (exempelvis Storstockholm) om man beställer över en viss nivå.

För några år sedan slog handel med livsmedel igenom inom E-handel och nu kommer tårtor och bakverk. Likheten är att det handlar om lokal handel där leverantören är relativt nära samtidigt som nya möjligheter skapar förutsättningar att jämföra priser och utbudet på ett helt annat sätt än tidigare. Oavsett om du bor i Kungsholmen eller i annan del av Stockholm så finns inte längre behovet av att handla lokalt. Om det inte sker för att främja det lokala näringslivet förstås.