Hålla igång efter pension

När man är över 64 år fyllda och har blivit pensionär, kan man börja uppleva att en del mindre positiva saker sker, både rent kroppsligt men också mentala. För de flesta är detta inte någonting som kommer vid pensionen utan många år senare. Det kanske känns tyngre och svårare att göra vardagliga sysslor och minnet kanske inte är som det alltid har varit. Tyvärr är det en del av åldrandet som alla någon gång måste gå igenom. Men det finns vissa saker som kan bromsa dessa effekter.

Håll igång fysiskt

Har det aldrig varit något du har hållit på med, kan det vara svårt att börja motionera nu när du har blivit pensionär. Men det är viktigt att försöka. Det finns flera studier som visar på att regelbunden motion inte bara hjälper dig att leva längre, utan att leva längre och friskare, både kroppsligt och mentalt. Är du en av dem som aldrig riktigt har tyckt om att motionera, kanske ett bra steg kan vara att skaffa en hund. Några promenader varje dag kan hjälpa lång väg och dessutom är en hund ett fantastiskt sällskap. En hund kan inte bara hjälpa dig att röra på dig mer utan kan få dig att känna dig gladare och yngre mentalt. Du får även ett incitament till att gå upp på morgonen, eftersom ett annat liv är beroende av dig.
Fortsätt sedan gärna att trappa upp motionen lite. Det kanske inte blir en marathonlöpare av dig, men att hålla igång blodcirkulationen är extremt viktigt för din hälsa. Är inte promenader din grej, testa något annat! Många gym erbjuder pensionärsgympa till exempel, där du också kan få nya vänner.

Håll igång mentalt

Förutom den fysiska motionen är det viktigt att ge hjärnan motion. Hjärnan är tekniskt sett inte en muskel, men den fungerar lite på samma sätt. Ju mindre du använder den, ju svagare blir den. Så läs böcker, lös korsord och sudoku samt sluta aldrig att lära dig nya saker. Ta fram gamla skolböcker och se över kunskaperna igen. Lär dig om ett nytt land varje månad, eller ta en språkkurs. Jobba ideellt med flyktingar och lär dem svenska. Det finns många saker att göra för att hålla igång hjärnan, det viktigaste är dock att aldrig sluta.
För att sluta när man är över en viss ålder, ger betydligt värre konsekvenser än för någon som är yngre. Så fortsätt att utmana din hjärna men nya saker hela tiden! Ditt minne och din snabbtänkthet kommer att hålla i sig mycket längre än de som väljer att spendera sina dagar framför TVn istället.