Bäst på mat, vin och drycker

Det kan vara svårt att veta vem man ska fråga om man är osäker på vad som passar bäst ihop när det gäller mat och dryck. Ibland skulle man vilja ha en expert att tillfråga för att vara säker på att det inte blir fiasko vid middagsbordet på lördagkvällen.

När man tänker på experter på mat och vin tänker man oftast på dessa finsmakare till herrar som vi ser på TV som till exempel Carl Jan Granqvist eller på en sommelier. Men alla har inte sådana personer i sin bekantskapskrets att fråga och då kan det vara bra med tips på andra instanser att vända sig till. Några som lätt glöms bort är den fantastiska personalen på vårt eget svenska Systembolaget.

Fråga gärna om råd gällande rätt vin till maten

De har en bred och gedigen kunskap om sortimentet och kan nästan alltid ge dig rekommendationer om vad som passar bäst till rätten ifråga och olika alternativ att välja mellan beroende på prisklass. Man ska inte vara rädd för att fråga då de mer än gärna hjälper till och kanske även kan ge personliga rekommendationer på mat och vin eller tips på nyheter som man annars skulle vara för feg för att testa på egen hand.

Systembolaget i dess nuvarande form har funnits sedan 1955 och handlade från början mest om att försöka stävja alkoholbruket. 1991 öppnade den första självbetjäningsbutiken, innan dess fick man snällt gå fram till disken och be personalen att plocka fram det man ville ha. I och med att självbetjäningen infördes blev det mindre självklart att be personalen om råd när man inte längre hade det naturliga mötet med dem förrän man kom fram och skulle betala det man redan plockat på sig.

För att åter göra Systembolaget till den naturliga platsen att vända sig till när det gäller mat och vin har man plockat fram lite olika funktioner på hemsidan. Det finns en sökfunktion som heter mat och dryck där du enkelt kan skriva in vad det är du vill ha hjälp med och sen få passande förslag på komplement till just den rätten eller drycken. Man kan även välja kategorier som till exempel asiatiskt, desserter eller klassiker och då få fram hela recept som förslag. De har även en hel avdelning som de rätt och slätt döpt till dryckeskunskap där du kan söka reda på det mesta från historia, restips och druvlexikon. Om du hittar något som låter extra spännande kan du även passa på att lägga en beställning direkt på hemsidan och sedan plocka upp den i din lokala butik vid en tid som passar just dig.

Om du ändå hellre vill prata med en levande människa än att sitta och klicka vid en dator går det självklart utmärkt att fråga personalen på plats i butiken. Många butiker har en eller flera personer ur personalen helt avsatta att hjälpa kunder som behöver råd eller inte hittar det de söker.