Akut försäkring

Akut försäkring

Det finns många saker man kan förebygga genom att förbereda sig på rätt sätt. En av dessa är skador vid cykling eller annan träning. Genom att använda sig av hjälm samt annan skyddsutrustning kan effekten av en olycka minimeras till några skrapsår eller möjligtvis blåmärken. Att hjälm är en ”billig försäkring” är inte någon överdrift. Resultaten av en vurpa kan innebära såväl permanenta som akuta skador. Vill man se till statistiken förhindrar dagens cykelhjälmar omkring 60% av skadorna. Vid köp av hjälmar till barn skall man vara ytterst noga i valet av utformning och skydd. Det finns en rad faktorer som väger in i hur väl en hjälm tar upp stötar. I och med att barn ofta leker vilt är det bra att vara noga.

Tips!

Välj en cykelhjälm som är testad och godkänd. Även om det finns många cykelhjälmar som kan vara effektiva, är det ofta en ganska onödig risk att ta. Genom att välja en cykelhjälm som genomgått rigorösa tester och som har empirisk data, kan man förvissa sig om att hjälmen har goda förutsättningar att skydda om någonting skulle hända. Bland de kända märken som tillverkar hjälmar finns Abus, Endura, Mavic, Lazer och flera därtill.

I Sverige skall alla cykelhjälmar ha standard SS-EN 1078. Finns märkning CE EN 1078 i hjälmen är det ett tecken på att den skyddar panna huvud och hjässa. Därmed en fullt godkänd hjälm. Vill man även försäkra sig om att hjälmen kan hantera rotationsskador är de nya s.k. Mipshjälmarna värda att testa. Dessa kan rotera och tar därför upp stötar på ett annat sätt än klassiska cykelhjälmar.

Hjälminköp via nätet

Det är viktigt att man har en hjälm som passar och som sitter rätt. När man väljer att införskaffa sin cykelhjälm på nätet kan man ofta få bra hjälp att hitta vad som funkar bäst. Det finns butiker, som den vi länkar i artikeln, som har en uträkningsfunktion tillgänglig. Denna innebär att man anger huvudmått för att sedan se vilka storlekar som antas fungera. Känner man sig orolig eller att det blivit fel i beställningen, kan man alltid returnera och byta till en annan storlek. Detta är någonting man bör göra om det inte känns helt perfekt. En cykelhjälm skyddar bara ordentligt om det sitter rätt och är tillräckligt stor.