Aminosyror för musklerna

Aminosyror: ammunition för musklerna

Kroppsbyggare behöver inte äta protein, utan det kroppsbyggare och alla andra behöver är aminosyror. Under matsmältningsprocessen bryts naturliga livsmedel såsom kött, ägg och mjölk ner till just aminosyror. Man har identifierat 22 olika aminosyror som vi kan få i oss genom kosten, varav åtta av dessa är essentiella för vuxna människor:

  • Isoleucin
  • Fenylalanin
  • Lysin
  • Leucin
  • Treonin
  • Metionin
  • Valin
  • Tryptofan

Att dessa aminosyror är essentiella betyder att de inte kan skapas av kroppen utan måste tillföras genom kost eller kosttillskott. Även om alla de essentiella aminosyrorna är nödvändiga för att man ska kunna bygga muskelmassa och styrka, har forskning visat att vissa aminosyror är viktigare än andra för proteinsyntesen.

Grenade aminosyror

Tre av aminosyrorna – leucin, isoleucin och valin – är de aminosyror som går under samlingsbegreppet grenade aminosyror (BCAA). Anledningen till att de kallas grenade är deras molekylära uppbyggnad, där grenade kedjor med kolhydrater sträcker sig ut från deras huvudsakliga kolstruktur. De grenade aminosyrorna är unika på så sätt att de inte metaboliseras i levern utan i musklerna, vilket är anledningen till att de ibland kallas för muskelaminosyror.

Leucin är den grenade aminosyra som har de mest anabola egenskaperna. Du har säkert sett reklam för kosttillskott som påstår sig kunna överbrygga genetiska begränsningar och som innehåller diagram över proteinsyntesen. Det du förmodligen tittar på är BCAA-molekyler och då i synnerhet leucin. Vissa kosttillskott med protein såsom vassleprotein gör sitt jobb tack vare att de innehåller mycket BCAA, även om vassleproteinets andra aminosyror såsom cystein också ger betydande hälsofördelar.

Aminosyror minskar muskelnedbrytningen

Grenade aminosyror har en proteinbevarande verkan i musklerna under lågkolhydratsdieter. När glykogenlagren i muskeln och levern börjar tömmas på grund av det begränsade intaget av kolhydrater, börjar kroppen ofta använda musklernas aminosyror som en energikälla. Detta händer ofta när du har ett lågt kaloriintag i förhållande till din fysiska aktivitet eller när ditt kroppsfett når under en viss nivå.

Ju mer deffad du är, desto större risk för att kroppen börjar använda musklerna som energikälla löper du. Detta gäller särskilt under aerobisk träning. Genom att ta BCAA före träningen bevarar du de aminosyror som finns i musklerna, vilket förhindrar att onödigt mycket muskelprotein bryts ner under träningen.

När du tar aminosyror som kosttillskott förbättrar du förutsättningarna för musklernas återhämtning och tillväxt, samtidigt som du minskar risken för nedbrytning av dina muskler. Du kan med fördel tillföra kroppen aminosyror såväl före som under och efter träningen för att få bästa möjliga resultat av din träning. Beställ aminosyror från nätet och ge vårträningen en extra rusch.