Ett utmärkt hjälpmedel när man ska ha utbildning i HLR (hjärt-lungräddning) är att låta deltagarna på utbildningen få öva på så kallade HLR-dockor. Vid en grundutbildning är det ett krav att HLR-dockan ska vara en halvkroppsdocka, eftersom denna typ av HRL-docka visar om tillräckligt djupa bröstkompressioner har gjorts samt att bröstkorgen tydligt höjs när deltagaren blåser in luft. Det är av naturliga skäl enklare att öva sig på att utföra hjärt-lungräddning på en docka än på en levande människa. En anledning till detta är att de bröstkompressioner som utförs riskerar att orsaka frakturer på revbenen.
Om man ska genomföra en scenarioträning bör en helkroppsdocka användas. Också när D-HLR-träning ska göras bör en helkroppsdocka med både armar och ben användas. D-HLR står för hjärt-lungräddning med defibrillering. Det innebär att man startar hjärtat med hjälp av elchocker från en hjärtstartare (defibrillator). Denna typ av HLR är en utbildning som riktar sig till olika yrkesgrupper som polis, väktare och personal i simhallar och badhus, och är en mer ingående utbildning än vanliga HLR-utbildningar.
HLR-dockor för verklighetstrogen övning
Det finns många olika typer och märken inom området HLR-dockor, och passar i olika situationer. Till exempel är märket Laerdal välkänt inom hjärt- och lungräddningsdockor eftersom deras dockor är verklighetstrogna, har en storlek som motsvarar människokroppen samt har de anatomiska egenskaperna som krävs för att utbildningen och träningen ska ge effekt. HLR-dockorna heter Resusci Annie och finns i storlekar som vuxen, junior, barn och baby, allt för att passa just era behov. Dockorna som också kallas för Anne, kom på 1960-talet och har tränat över 400 miljoner människor världen över i hjärt- och lungräddning.
Barndockorna används vid träning på barn 0-1 år medan juniordockan bäst motsvarar barn på 1-12 år. Just Annie-dockorna har en luftvägskonstruktion som är mycket realistisk för att göra upplevelsen vid hjärt- och lungräddning mer äkta och verklighetstrogen. Luftvägen behöver alltså öppnas som i verkligheten, vilket man gör genom att böja dockans huvud bakåt och sedan lyfta hakan eller käken.
HLR-dockorna kan också köpas med olika tillval och vissa av modellerna kan utrustas med elektronik för mätning och feedback till användaren. TIll exempel kan man köpa en anslutare för att kunna koppla en hjärtstartare till HLR-dockan, istället för att köpa en specifik träningsdocka. Om man är en instruktör finns det speciella instruktörspaket att köpa där man hittar det mesta man behöver i utrustningsväg för att kunna utbilda andra människor i hjärt- och lungräddning.
Köp hjärtstartare
Dagens teknik har inneburit en rad hjälpmedel som kan rädda liv. Hjärtstartare finns nu för tiden i flera gallerior och på en uppsjö arbetsplatser. Att hantera en sådan kräver god kännedom om dess funktioner, samt utbildning i hur man använder den. Här finns en butik inom hjärtstartare som erbjuder både utrustning samt informationsaffischer och tillbehör. Att investera i redskap som kan bidra till att rädda liv är en självklarhet för åtskilliga offentliga inrättningar. Värt ett besök!