Vikten av bra cykelkläder

Vikten av bra cykelkläder

Du behöver inte en garderob fylld med kläder av lycra för att cykla på en racercykel. Ett par plagg som är särskilt framtagna för tyckling kommer dock göra den tid du spenderar i sadeln mer behaglig. Dessutom kanske de till och med gör dig till en lite snabbare cyklist.

Dina cykelkläders design och färg är två faktorer som har att göra med dina personliga preferenser, medan passformen är någonting som förstås varierar mellan olika individer. Passformen är som viktigast när du köper hudnära kläder som du kommer träna i under många timmar. Därför är dina kläders passform viktigare än deras färg och design.

Oavsett vilken typ av cykelkläder du är ute efter är det viktigt att plaggen är bekväma. Bekvämlighet kan dock innebära olika saker beroende på vilket plagg det gäller. Generellt sett handlar bekvämligheten i det här fallet, förutsatt att plaggen är av rätt storlek såklart, främst om att dina cykelkläder ska minska skav, reglera temperaturen, stå emot vädrets makter samt vara funktionella.

Cykelbyxor, cykeltröjor och cykeljackor

När det gäller cykelbyxor är det viktigt att dina shorts har bra vaddering som har rätt storlek och sitter på rätt ställen. Vadderingen är till för att ge dig stöd utan att skava. Om dina shorts har hängslen är det viktigt att dessa är tillräckligt långa för att på ett bekvämt sätt sitta på dina axlar. Samma sak gäller cykeltights, samtidigt som de behöver ge ett ännu bättre skydd mot kyla och vara än mer motståndskraftiga mot regn. Funktionalitet är också viktigt, inte för kvinnor. I detta fall handlar funktionalitet om att cykelbyxorna är enkla att ta av om du behöver göra ett toalettstopp under cykelturen.

Cykeltröjor och cykeljackor är två andra plagg där plaggens förmåga att reglera temperaturen förmodligen är den viktigaste faktorn. Detta gäller både luftens temperatur och din egen temperatur som höjs när du cyklar. En tjock tröja eller vattentät jacka kan skydda dig från vädrets makter men kan inte hantera den svett din kropp genererar under cyklingen, vilket gör att du behöver kläder som är gjorda för cykling. Du bör dock undvika alla plagg som på något sätt förhindrar ditt rörelseomfång.