Så justerar du sadelhöjden

Så justerar du sadelhöjden

En korrekt inställd cykel ger en ökad komfort och effektivitet på cykeln, samt en minskad risk för skador. Som tur är kan man enkelt ställa in sadeln på de allra flesta cyklar, och du kan enkelt göra de justeringar som krävs. Här går vi igenom hur du justerar sadelhöjden på din cykel.

Var medveten om vikten av sadelns höjd

Om din sadel har rätt höjd kan du cykla med dina höfter stabilt på cykeln, istället för att de skjuts fram och tillbaka när du trampar på pedalerna. När din fot når den lägsta punkten av cirkelrörelsen när du trampar på pedalen, bör ditt knä vara lätt böjt snarare än helt rakt eller väldigt böjt.

Ditt knä bör ha en vinkel på cirka 25 grader. Om du inte har tillgång till ett måttband kan du använda följande som en riktlinje när du justerar sadeln: dina knän ska vara något böjda och höfterna raka när du cyklar, och det ska vara bekvämt att trampa på pedalerna.

Lär dig justera sadelröret

Alla sadelrör kan lossas och justeras på den plats där sadelröret möter cykelramen. Justera sadelhöjden utifrån din längd. För försiktigt sadelröret uppåt eller nedåt för att få den rätta höjden. Fäst sedan sadelröret ordentligt.

Testa din justerade cykel

Ge dig ut och testa cykeln på en kortare testtur i stilla mak. Se till så du enkelt kan nå pedalerna samt kliva på och av cykeln, och att inte dina knän hamnar i fel position på cykeln. Ställ dig upp medan du trampar för att kontrollera så du på ett enkelt och bekvämt sätt kan resa dig upp på cykeln. Se till så sadeln pekar framåt, annars kommer din sittställning på cykeln bli både konstig och obekväm.

När du placerar toppen av fotsulan på pedalerna bör dina knän vara något böjda (i 25 graders vinkel) när pedalen når den lägsta punkten av cirkelrörelsen. Om så är fallet vet du att du sadeln har den optimala höjden.

Alla människor har olika kroppstyper, vilket gör att du bör använda din insöm som utgångspunkt för justeringar av sadeln. Därefter justerar du cykeln tills den är bekväm för dig att cykla på. Dessutom är herr- och damcyklar lite annorlunda med ramen vilket även gör sitt att tänka på vid av och påstigning på cykeln.