Periodisk fasta för viktnedgång

Periodisk fasta för viktnedgång

Det är många som vill gå ner i vikt men inte vet var de ska börja. Det finns otaliga metoder och taktiker man kan använda och alla utlovar sig vara det snabbaste sättet att gå ner i vikt med. Man kan inte testa på allt som finns, man har varken tid eller pengar för det och dessutom skulle alla metoder samtidigt aldrig fungera ihop. Det man måste göra om man vill gå ner i vikt är att välja ut en taktik eller en metod som passar dig och ditt liv och som dessutom har belägg på att ge resultat. En av dessa metoder är periodiskt fastande. Detta är ett av de kraftfullaste som finns för en snabb viktnedgång – om det görs på rätt sätt.

Vad innebär det?

Periodiskt fastande innebär precis vad det låter som: att inte äta under en viss tidsintervall. Det finns olika typer av periodiskt fastande. Det vanligaste och typen som rekommenderas för nybörjare är 16:8. Det vill säga att du fastar i 16 timmar av dygnet (inklusive sömn) och kan äta under de resterande åtta timmarna. Ett exempel är att fasta från klockan 20 på kvällen till klockan 12 nästa dag och sedan kunna äta normalt mellan klockan 12 och klockan 20. Man kan göra 16:8 så ofta man vill. Till exempel två gånger i veckan eller bara på veckodagar. Ju oftare, desto effektivare blir viktnedgången. Man kan även fasta i 24 timmar, ofta från middag till middag, en eller två gånger i veckan. En annan variant är 5:2 dieten. Under fem dagar i veckan äter du för att bli mätt och under de sista två dagarna äter du kaloribegränsat (500-600 kalorier per dag).

Vad måste man tänka på?

Det viktigaste att betona är att periodiskt fastande inte är samma sak som att svälta sig själv och fixerat räkna kalorier. Periodiskt fasta handlar om att äta allt kroppen behöver, medan man ändå låter den vila från kontinuerligt ätande. Kroppen har fettreserver som går åt när man inte har någon mat i magen och det är på det sättet man går ner i vikt genom periodiskt fastande. När man använder den här metoden måste man tänka på att dricka tillräckligt, annars kan kroppen ta skada. Dessutom ska man äta sig mätt när man inte fastar, så att kroppen får tillräckligt med näring. Här kan olika kosttillskott eller bantningspiller hjälpa till som påverkar matsmältningen och förbättrar ämnesomsättningen. Med hjälp av dessa preparat får kroppen det den behöver när du väl äter dig mätt.