Ljuslykta av konservburk

Det finns mängder av pyssel som går att köpa i pysselbutiker men samtidigt finns det mycket material som finns i hemmet som kan användas. Till och med återanvändas. Så är det med konservburkar som på ett enkelt sätt kan förvandlas till små ljuslyktor. Lyktor som skapar ett mysigt ljus då ljuset reflekteras i metallväggarna.

Du behöver:

  • Tomma Konservburkar
  • Metallsåg
  • Sandpapper för metall
  • Ev. Pärlor eller annat för att ”smycka” ljuslyktan.
  • Ev. Lim för att fästa pärlorna

Gör så här:

Ta bort locket på konservburken och diska ur den ordentligt. Se till att den har torkat klart innan du jobbar vidare. En fuktig konservburk är lätt att halka till med handen på vilket ökar risken för skärsår. Om pappersomslaget som markerar vad som funnits i burken ska vara kvar eller inte är en smaksak. Det blir två helt olika stilar om pappret finns kvar eller inte.

 
Ta en metallsåg och kapa av toppen på konservburken. Därmed finns enbart tunna metallväggar kvar på sidorna samt att botten är orörd. Ta sedan metallsågen och såga några ”V” runt om toppen. Detta kommer gör att burken allt mer liknar en kungakrona. Det saknas bara lite ädelstenar – men det kommer.

 
Nu är det mycket viktigt att putsa de vassa metallkanterna med speciellt sandpapper som är till för metall. Det är annars väldigt lätt hänt att skära sig på de nu rakbladsvassa kanterna.

 
Nästa steg är att göra ”kungakronan” än mer stilig. Exempelvis kan små hårda pärlor sättas på topparna. Limma fast de med ett värmebeständigt lim och lyktan är klar att användas.

 
Akta!
Metall leder värme mycket bra så dessa ljuslyktor kommer bli rejält varma. Var försiktig när de förflyttas om de är tända.