Att överväga före en hårtransplantation

Att överväga före en hårtransplantation

En hårtransplantation är ett stort steg att ta för dig som patient. Det är således viktigt att vara förberedd på vad som väntar och att ha en god förståelse för ingreppet och återhämtningsprocessen. Det finns flera saker du behöver ha i åtanke innan du väljer att genomgå en transplantation. Här går vi igenom några av dessa.

Har du realistiska förväntningar på din hårtransplantation?

Den avancerade metod för hårtransplantation som kallas FUE (Follicle Unit Extraction) är ofta väldigt effektivt för merparten av de patienter som genomgår detta ingrepp. Det är dock viktigt att komma ihåg att din kirurg inte kan göra mer än vad som är fysiskt möjligt. När det gäller patienter vars hårförlust är svår, är det inte säkert att en hårtransplantation kommer ge ett tillräckligt bra resultat. Här är det viktigt att du för en dialog med din kirurg och att denne försöker förmedla vilket resultat du kan förvänta dig. I ett fåtal fall är ett kirurgiskt ingrepp inte en gångbar lösning.

En hårtransplantation stoppar inte håravfallet

De hårsäckar som transplanteras under en hårtransplantation har inte drabbats av håravfall. Det innebär att resultatet av ingreppet ofta varar livet ut. Det hindrar dock inte håravfallet från att vid något tillfälle påverka även de hårsäckar som inte transplanterades utan redan fanns på mottagarområdet innan operationen påbörjades. I vissa fall kan därför ytterligare en hårtransplantation krävas inom cirka 5-8 år för att förhindra håravfallet.

Resultatet är inte omedelbart

I de flesta fall tar en hårtransplantation 6-8 timmar att genomföra när FUE-metoden används. Du kommer dock inte kunna se det slutgiltiga resultatet av ingreppet förrän 5-8 månader efter operationen. Hur lång tid det tar innan ett synligt resultat framträder beror på dina individuella biologiska faktorer.

Det hår som växer på det transplanterade området kommer inom ungefär 4 veckor att trilla av. Det finns dock ingen anledning till oro eftersom detta är en naturlig del av återhämtningsprocessen. Du behöver ha en stor portion tålamod för att härda ut genom hela den process som en hårtransplantation med eftervård innebär. Med det sagt har miljontals patienter världen över fått varaktiga resultat av sina transplantationer.