Cykelsits för barn

Att köpa en cykelsits för att kunna ha med sitt barn när man cyklar är en stor händelse för många. Det är ett äventyr att kunna bege sig ut i varma tider tillsammans och cykla med sitt barn. När man dessutom kan erbjuda en annan vy än vad en klassisk barnsits erbjuder, är det en höjdare för alla inblandade! Väljer man en frontmonterad cykelsits kan man erbjuda barnet samma blickfång som man själv upplever under cykelturen. Den frontmonterade cykelsitsen är ett alternativ som är relativt nytt på marknaden. Inte minst i de utföranden som nu står till buds. Dessa cykelsitsar monterar man på ramen mellan sadel och styre. Sitsen är vänd framåt och går att man kan cykla även med något mindre barn. För de allra yngsta är det cykelvagn som är det enda rimliga alternativet. Dessa finns med specialinredning för att även små barn skall kunna åka med. Så fort de blir lite större kan man börja använda en frontmonterad cykelsits istället.

Det finns inte några egentliga regler för när man kan börja ha med sig sitt barn när man cyklar. Allt är en fråga om hur snabbt barnet kan sitta själv. En frontmonterad cykelsits använder man vanligtvis till de något yngre barnen och maxvikten som går att ha i dessa är generellt lägre än för de klassiska cykelsitsar man har bakom föraren.

Säkerhet och funktion

När man ser till de cykelsitsar som nu finns att köpa i Svenska butiker är det tydligt att säkerhet är vad som utgör fokus. När man väl kunnat slå fast att den cykelsits man jobbar med är säker, kan man gå vidare för att jobba med funktioner och komfort. Dagens modernare cykelsitsar, både klassiska och frontmonterade, brukar vara utformade för att ge en bekväm åktur. Det är inte bara för att man ofta föredrar komfort, utan också för att man skall kunna cykla längre sträckor tillsammans. Om barnet sitter bekvämt går det utmärkt att somna under färden. Detta är inte oviktigt.

Förutom säkerheten i den cykelsits man valt, är det självklart också viktigt med hjälm och rätt kläder. Detta gäller egentligen inte bara för det barn som följer med. Även den vuxn som kör cykeln behöver se till att ha rätt säkerhet. Hjälm i kombination med en fungerande cykel är grundkraven! Genom att se över ringklocka och bromsar frekvent kan man förvissa sig om att man har en säker färd.